Randuiala Pelerinajului in 2012

Biserica Sfintei Cruci si a Sfântului Vasile cel Mare îsi va sarbatorii Hramul Înaltarea Sfintei Cruci în zilele de 13 - 14 - 15 Septembrie 2012. Sarbatoarea aceasta este prilejuita de existenta în biserica a unei particele din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta bucatica din Lemnul Sfânt, este cea mai mare din România si se gaseste în Sfânta Racla care mai adaposteste particele de Sfinte Moaste de la 7 Sfinti : Sfântul Ioan Botezatorul, Sf. Mc. Trifon, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Teodor Tiron, Sf. Sf. Mc. Elefterie, Sf. Sf.Mc. Haralambie si Sf. Mc. Paraschevi.

În ziua de 13 Septembrie, începând cu orele 16:00, se va savârsi slujba Vecerniei Mari unita cu Litia si Acatistul Sfintei Cruci. Slujba va fi oficiata de Preasfintitul Varlaam - Episcop-Vicar Patriarhal, delegat al Parintelui Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Dupa Sfintele slujbe va fi sfintit noul birou al Centrului de Pelerinaj al Patriahiei Române aflat în vecinatate, apoi de la ora 19:00 va începe procesiunea - pelerinaj "Calea Sfintei Cruci, Scara catre Cer!"

Procesiunea cu Sfânta Racla, Icoane si alte obiecte de cult, va începe de la biserica Sfintei Cruci si a Sfântului Vasile cel Mare si va rula pe Calea Victorie pâna în dreptul Parcului Nicolae Iorga (cca. 250 m). Se va înconjura parcul cu cântari si rugaciuni, dupa care Corul Catedralei Patriarhale "Nicolae Lungu", va sustine un concert de 30 minute. Tema cântarilor este legata de Praznicul Înaltarii Sfintei Cruci.

Dupa concert Preasfintitul Varlaam va sustine un cuvânt legat de Sfânta Cruce. Dupa alocutiuni, procesiunea se va întoarce în acelasi mod ca la venire dupa Rânduila Pelerinajului. Sfânta Racla va fi depusa în biserica pentru închinatori si folosul credinciosilor, în timp ce la strana se va cânta Acatistul Sfintei Cruci.

Pe 14 Septembrie, începând cu ora 8:00, va începe slujba Utreniei la Sfârsitul careia conform rânduilelii Sfintei Biserici se va împodobii Crucea si se va scoate într-o rânduiala speciala. În jurul orei 1000, se va oficia Sfânta Liturghie de catre Preasfintitul Varlaam, însotit de un sobor de preoti si diaconi. Dupa Sfânta Liturghie, Sfânta Racla va fi deschisa pentru închinare.

Pe 15 Septembrie, începând cu orele 8:00, parohia cu sprijinul Centrului de Pelerinaj al Patriarhiei Române organizeaza un pelerinaj la Mânastirile Înaltarea Sfintei Cruci-Caraiman, Ghighiu, Sinaia, Tiganesti, ca o existindere a sarbatorii si a marturisirii bucuriei de a cinsti Sfânta Cruce.


Cuvant inaintea praznicului Inaltarii Sfintei Cruci

"Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, ca cinstire a Sfintei Cruci, este preamarirea iubirii jertfelnice, a iubirii smerite, singura iubire pe care Dumnezeu o pretuieste.

Crucea este lumina si binecuvantare spre mantuire. Crucea este semnul credintei in iubirea lui Dumnezeu, iubire mai tare decat moartea. De aceea, noi am facut din Cruce semnul mantuirii, iar cand spunem 'Doamne, ajuta-ne', 'Doamne, mantuieste-ne', 'Doamne, miluieste-ne', ne insemnam cu Sfanta Cruce, deoarece ea este semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi."

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel,


2018 - Biserica Sfintei Cruci si a Sfantului Vasile cel Mare - Victoria, Bucuresti