Douazeci de povete

Douazeci de povete: Cum trebuie sa te porti în Sfânta Biserica

 1. Mai inainte de a merge la Sfânta Biserica împaca-te cu toti care esti certat.
 2. Lasa si tu din inima si iarta tuturor celor ce ti-au gresit cu ceva.
 3. Îmbraca-te într-o tinuta curata, dar modesta, ba chiar smerita, stiind ca nu mergi la teatru, ci sa te rogi lui Dumnezeu cu umilinta si cu lacrimi pentru iertarea pacatelor tale.
 4. Sileste-te ca sa duci un dar, macar cât de mic: lumânari, tamâie curata si un pomelnic pentru a fi pomenit tu si cei ai casei tale la Sfânta Liturghie.
 5. Sileste-te dupa putere, ca sa fii la Sfânta Biserica mai înainte de a începe slujba, ca sa ai timp sa te închini în liniste pe la Sfintele Icoane si sa poti da din vreme pomelnicul spre pomenire.
 6. Daca din întâmplare ai sosit dupa începerea slujbei, apoi stai linistit la locul tau, ca sa nu faci tulburare si altora prin umblarea ta de colo-colo. Aceasta sminteala este mai mare pacat decât binele ce vrei sa-l faci. Pacea si desavârsita liniste este de absoluta trebuinta.
 7. Stând în Biserica, nu privi în dreapta si în stânga, caci aceasta te sustrage de la gândirea spre Dumnezeu.
 8. Vorbirea în Biserica este un pacat foarte mare. Nici tu nu te rogi si împedici pe altul, de a se ruga. De aceea starea ta în Biserica în loc sa-ti fie tie spre folos si spre iertare, se va face tie spre osânda si pacat.
 9. Urmareste cu mintea tot ce se citeste si se cânta si repeta si tu în minte rugaciunile macar cele mai însemnate.
 10. Sileste-te ca în timpul slujbei sa nu te abati cu mintea la nimic pamântesc, pentru ca macar doua ceasuri din saptamâna sa traiesti si tu în adevarata reculegere si rugaciune.
 11. Când te închini, fa semnul crucii complet si cu luare aminte. Facând semnul Sfintei Cruci în batjocura, înseamna ca batjocoresti pe Stapânul ei în numele Caruia te închini. Mai de folos este sa faci cruce odata cum se cuvine, decât sa fluturi de multe ori cu mâna, sa nu stii tu, nici altii, ce voiesti sa faci. Prin aceasta vei stârni râsul celor ce te vad, facând sminteala altora si tie iti va fi pacat.
 12. Asculta cu luare aminte toata slujba pâna la sfârsit. Numai asa ti-ai facut datoria deplina catre sufletul tau. Dupa cum dai hrana îndestulata corpului tau toata saptamâna, da si sufletului tau macar odata sa se sature de cuvântul lui Dumnezeu cel datator de viata.
 13. Sfintâ Evanghelie, Apostotul si Cazania sau predica, asculta-le cu luare aminte în asa fel, ca sa poti spune si tu altora despre folosul si învatatura ce ai luat din cuprinsul lor.
 14. Când se împarte Sfânta Anafura, închina-te si pe la Sfintele Icoane cu toata credinta si smerenia cuvenita.
 15. Când te închini icoanelor, saruta chipul Sfântului la picioare, sau cel mult mâinile, iar nu pe fata.
 16. Plecând din Biserica mergi întins acasa, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi sau locuri unde se spun palavre si vorbe nefolositoare.
 17. Dupa ce stai la masa si te odihnesti putin, apoi citeste carti moral religioase, mediteaza si te roaga. Povatuieste pe toti ai tai spre cele sufletesti.
 18. Daca ai de unde, cerceteaza si bucura pe saraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani si din toate darurile ce ti-a dat tie Bunul Dumnezeu. Asemenea si cu cuvinte bune povatuieste pe cei nestiutori pe calea Domnului.
 19. Daca vei serba Duminicile si Sarbatorile în acest fel, apoi vei avea pe Dumnezeu cu tine si-ti va ajuta si va binecuvânta întreprinderile tale si te va bucura în toata viata ta cu îndestulare, cu sanatate si cu tot binele.
 20. Daca vei petrece viata crestineste, apoi la sfârsitul vietii tale vei dobândi fericirea vesnica, cereasca si deplina, pe care Dumnezeu a pregatit-o celor ce-L asculta pe Dânsul.

Scopul vietii tuturor crestinilor este mântuirea - si daca o vei dobândi, destul îti este tie. În acest caz, viata acesta îti va fi spre mântuire si fericire vesnica, iar nu spre judecata sau spre osânda.

"Cautati mai întâi Împaratia lui Dumnezeu si Dreptatea Lui si toate celelalte vi se vor adauga voua" (Matei 6, 33).

Fii credincios lui Dumnezeu si Bisericii Sale, cât vei trai; si vei avea în viata aceasta tot binele, iar în cealalta vei dobândi cununa de marire. AMIN.

Carte de rugaciuni pentru toate zilele trebuitoare fiecarui crestin de monahul Gamaliil Pavaloiu, Manastirea Neamt, anul 1937, pag. 60-63.