Informatii Utile

Informatii Utile

Biserica Sfantul Vasile cel Mare
https://unsplash.com/@davidbeale
Cununii(Nunti)

Înainte de a veni la Taina Cununiei se cuvine a ne pregati pentru primirea Duhului Sfânt. Aceasta pregatire consta în primenirea sufletului prin Sfânta Spovedanie si participarea la o Cateheza prin care aflam mai multe despre obligatiile si datoriile sotilor fata de Dumnezeu si Biserica, unul fata de altul, a mirilor fata de nasi, etc.

https://unsplash.com/@tanjaheffner
Botezuri

Taina Sfântului Botez se poate savârsi în orice zi a anului, dar în zilele de post se face fara petrecere. Pentru ca Botezul unui copil este un eveniment plin de bucurie pentru familie si este urmat de o masa cu petrecere este bine de organizat un astfel de eveniment în zilele de dulce cu dezlegare pentru toate mâncarurile.

https://unsplash.com/@taylor_grote
Sfestania si binecuvantarea casei

Biserica este centrul spiritual al comunitatii crestine, izvorul tuturor binecuvântarilor si locul unde se savârsesc majoritatea slujbelor. Însa avem slujbe care se oficiaza si în afara zidurilor bisericii, în institutii sau în casele celor credinciosi. Una dintre acestea este si sfestania sau slujba de sfintire a apei.

https://unsplash.com/@brookecagle
Pelerinaje

În fiecare an pe 13 septembrie dupa slujba de priveghere pentru hramul Înaltarea Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Parintelui Patriarh Daniel, începând cu ora 1830 - 1900, Biserica Sfintei Cruci si a Sfântului Vasile cel Mare organizeaza o procesiune-pelerinaj pe Calea Victoriei cu Sfânta Racla în care se gaseste Lemnul de viata datator al Sfintei Cruci si Moastele a sase sfinti pâna în parcul Nicolae Iorga.

https://unsplash.com/@benwhitephotography
Douazeci de povete

Scopul vietii tuturor crestinilor este mântuirea - si daca o vei dobândi, destul îti este tie. În acest caz, viata acesta îti va fi spre mântuire si fericire vesnica, iar nu spre judecata sau spre osânda.

https://unsplash.com/@steve228uk
Despre Sarindare

Sarindarul este rânduiala de pomenire a mortilor sau a viilor la patruzeci de Sfinte Liturghii în sir. În lb. greaca "sarindar" inseamna patruzeci.

https://unsplash.com/@steve228uk
Despre Parastase

"Aceasta slujba se face totdeauna, peste tot anul, o data în saptamâna, vineri seara dupa otpustul Vecerniei, sau sâmbata dimineata dupa Utrenie. În situatia în care sâmbata avem sarbatoare (sfânt cu polieleu - (mai important) sau cu doxologie), atunci nu se face pomenire pentru cei raposati.

https://unsplash.com/@steve228uk
Despre Ritualul inmormantarii

"Murind vreunul dintre crestini, îndata rudeniile sa cheme pe preot; acesta venind la casa unde este trupul mortului, îsi pune epitrahilul, pune tamâie în cadelnita si, cadind trupul mortului" savârseste slujba trisaghionului si a citirii stâlpilor.

https://unsplash.com/@steve228uk
Istoric

Prima biserica de aici a fost construita probabil din lemn, în secolul al XVIII-lea, sau poate chiar mai devreme, într-o zona de paduri si balti, în mahalaua care va purta si ea putin mai târziu numele de Sfântul Vasile, de pe calea Podul Mogosoaiei.

https://unsplash.com/@steve228uk
Biblioteca virtuala

Arhiva

https://unsplash.com/@steve228uk
Resurse

Diverse resurse...

Invatatura zilei

Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi! Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Ca jugul Meu este bun si povara Mea este usoara.
Matei 11, 28-30

Parohie

_____