Sfestania si binecuvantarea casei

Biserica este centrul spiritual al comunitatii crestine, izvorul tuturor binecuvântarilor si locul unde se savârsesc majoritatea slujbelor. Însa avem slujbe care se oficiaza si în afara zidurilor bisericii, în institutii sau în casele celor credinciosi. Una dintre acestea este si sfestania sau slujba de sfintire a apei.

cununie

Ce este sfestania?

Sfestania este denumirea populara pentru slujba Aghesmei mici sau Sfintirea cea mica a apei. Ea se savârseste de catre preot în biserici sau în casele credinciosilor cu diferite prilejuri. Slujba propriu-zisa cuprinde rugaciunile de sfintire a apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor precum si rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc în ea.

În Molitfelnic, cartea de slujbe a preotului, se spune despre folosul sfestaniei: "Aceasta apa sfintita, pe care Duhul Sfânt, prin rugaciunile preotilor, o sfinteste, are multe feluri de lucrari, precum însasi ectenia sfintirii si rugaciunea marturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alunga; se iarta si pacatele cele mici de peste toate zilele, adica nalucirile diavolesti si gândurile cele rele; mintea se curateste de lucrurile cele spurcate si se îndreapta spre rugaciune; bolile le goneste si da sanatate sufleteasca si trupeasca. Toti cei ce o primesc cu credinta iau sfintenie si binecuvântare".

De ce trebuie sa sfintim casa?

Între om si mediul înconjurator se pastreaza mereu o legatura nemijlocita. Se spune ca “omul sfinteste locul", daca el face fapte bune si duce o viata curata. Însa adesea oamenii întineaza locul prin faptele lor rele, prin cuvinte si gânduri necuviincioase.

Casa fiecaruia dintre noi poarta amprentele vietuirii noastre.

Asa cum avem noi, oamenii, nevoie de spovedanie pentru a ne curati de pacate, si locuinta noastra are nevoie de curatire si de binecuvântare. Prin marturisirea pacatelor si prin dezlegarea acestora de catre duhovnic, crestinul îsi curateste sufletul si îsi împrospateaza harul primit la Sfântul Botez. La fel, prin stropirea cu apa sfintita si prin rugaciune, casa sfintita se purifica de tot raul si de toata lucrarea cea rea, pricinuita de pacatele celor care locuiesc acolo, de oamenii rauvoitori sau de duhurile cele necurate.

Când facem sfintirea casei?

Casele si apartamentele se sfintesc chiar de la începutul locuirii cuiva în ele sau dupa ce s-au facut reparatii si înnoiri. Dupa aceea, periodic, buni crestini cheama preotul în casele lor, pentru a savârsi slujba Aghesmei mici si pentru a aduce prospetime, pace si bucurie duhovniceasca. În vechime, dar si astazi în unele locuri unde s-a pastrat mai bine traditia, se facea sfestanie la fiecare prima zi din luna. În orice caz, fiecare familie crestina este datoare sa se îngrijeasca sa faca sfestanie în apartament sau în casa macar o data pe an.

Cum ne pregatim pentru slujba de sfintire a casei?

Înainte de a chema preotul pentru a savârsi sfestania în casa, sunt câteva aspecte concrete pe care crestinii trebuie sa le împlineasca:

Mai întâi, fiecare membru al familiei sa se spovedeasca, pentru ca înainte de a curati si sfinti casa, sa se elibereze ei însisi de pacatele si relele care împovareaza si casa în care ei locuiesc. De asemenea, este folositor ca cei din casa sa posteasca înainte si sa se fereasca de cearta, dusmanii sau alte rele, sa aiba mintea mai mult la rugaciune.

În al doilea rând, casa în care urmeaza a se face sfestania trebuie curatita cât mai bine, de la un capat la altul si toate lucrurile din ea. Nu este de închipuit sa stropim cu apa sfintita si sa facem rugaciuni pentru a curati casa de rele iar casa sa fie murdara si ne îngrijita. Apoi, orice slujba savârsita de preot este echivalenta cu aducerea lui Dumnezeu în casa si de aceea nu putem sa avem casa neîngrijita.

Pentru slujba sfestaniei, credinciosul trebuie sa pregateasca o masuta frumos acoperita, orientata spre rasarit, pe care se vor aseza urmatoarele:

  • un vas larg la gura cu apa proaspata;
  • un manunchi de busuioc;
  • sfesnice cu lumânari de ceara si câteva boabe de tamâie;
  • un pomelnic cu cei ce locuiesc în casa si cu cei pe care gazdele doresc sa-i pomeneasca la rugaciune;
  • daca se face pentru prima data sfintire în casa se mai pune un vas mic cu ulei si un betisor cu vata;
  • o icoana (daca masuta nu se afla în fata icoanei din casa);

Preotul va sta în fata masutei si credinciosii vor sta în spatele preotului, asa cum stam si la biserica, toti cu fata spre rasarit. Toate usile camerelor vor fi larg deschise, astfel ca preotul sa poata intra în ele pentru a le binecuvânta si sfinti.

"Precum casei lui Zaheu s-a facut mântuire, Hristoase, cu intrarea Ta, asa si acum, cu intrarea sfintilor Tai slujitori si, cu acestia, a sfintilor Tai îngeri, da pacea Ta casei acesteia si cu milostivire o binecuvinteaza, mântuind si luminând pe toti cei ce vor locui în ea".